MAN-SICK

Πάνω από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν ένα κρυολόγημα

σε Ελλάδα/Υγεία

Το κοινό κρυολόγημα, γνωστό και ως ρινοφαρυγγίτιδα, οξεία ρινοφαρυγγίτιδα ή απλώς ως κρυολόγημα, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία προσβάλλει κυρίως τη μύτη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ

Ο αριθμός των ιών που μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα υπερβαίνει τους διακόσιους, με πιο συχνό τον ρινοϊό. Οι οξείες λοιμώξεις της μύτης, των ιγμορείων, του λαιμού ή του λάρυγγα (λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού) κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την περιοχή του σώματος που έχει προσβληθεί περισσότερο. Το κοινό κρυολόγημα προσβάλλει κατά κύριο λόγο τη μύτη, η φαρυγγίτιδα το λαιμό και η ιγμορίτιδα τα ιγμόρεια. Τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη παρά της καταστροφής των ιστών από τους ίδιους τους ιούς. Η πρωταρχική μέθοδος πρόληψης ενάντια στη λοίμωξη είναι το πλύσιμο των χεριών, ενώ αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν και την αποτελεσματικότητα της χρήσης ιατρικής μάσκας. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως με πονόλαιμο, τα οποία συνήθως κρατούν πάνω από μια ή δύο ημέρες. Ρινικά συμπτώματα, ρινική καταρροή, συμφόρηση, ακολουθούν μαζί με βήχα, την τέταρτη και την πέμπτη ημέρα. Ο πυρετός είναι ασυνήθιστος σε ενήλικες , αλλά μια μικρός πυρετός με δέκατα είναι δυνατόν. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν πυρετό με ένα κρυολόγημα. Με τα συμπτώματα κρυολογήματος, η μύτη βρίθει υδαρής ρινικές εκκρίσεις, για τις πρώτες λίγες ημέρες.
Αργότερα, αυτές γίνονται πιο χοντρές και πιο σκούρες. Σκουρόχρωμη βλέννα είναι φυσικό να υπάρξει και συνήθως δεν σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί μια βακτηριακή λοίμωξη. Πόσο καιρό διαρκεί το κρυολόγημα; Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν για περίπου μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών που έχετε τα συμπτώματα κρυολογήματος, αυτά είναι μεταδοτικά. Εάν τα συμπτώματα κρυολογήματος δεν φαίνεται να βελτιώνονται, μετά από μία εβδομάδα , μπορεί να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη, όπου μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε αντιβιοτικά. Μερικές φορές, τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπερδεύονται με την αλλεργική ρινίτιδα. Εάν τα συμπτώματα κρυολογήματος αρχίζουν γρήγορα και βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα, τότε είναι συνήθως ένα κοινό κρυολόγημα, όχι αλλεργία. Οι επιπλοκές που είναι δυνατόν να παρουσιασθούν από ένα κρυολόγημα είναι ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται επιβάλλεται η εξέταση από τον ιατρό για τη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*