ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

sgt-pepper-650

«Στο σφυρί» ανέκδοτα εξώφυλλα δίσκων και σπάνια άλμπουμς των Beatles

σε Ευκαιρίες

Εναλλακτικά εξώφυλλα του δίσκου «Sgt Pepper’s», πρωτότυπες φωτογραφίες του άλμπουμ «Abbey Road», επιστολές που υπογράφουν οι Beatles: Ο οίκος δημοπρασιών Drouot τα βγάζει στο σφυρί αύριο στο Παρίσι εκατοντάδες κομμάτια από τη συλλογή ενός γάλλου συλλέκτη, λάτρη του θρυλικού συγκροτήματος από το Λίβερπουλ.
«Πάνω στο αρχικό εξώφυλλο του Sgt Pepper’s, έπρεπε να υπάρχει ο Μαχάτμα Γκάντι, αλλά ο παραγωγός της ΕΜΙ Τζόζεφ Λούκγουντ δεν ήθελε να έχει πρόβλημα με τους Ινδούς», δηλώνει ο συλλέκτης Ζακ Βολκούβ που πωλεί ένδεκα από αυτά τα εναλλακτικά εξώφυλλα – θήκες της τελικής έκδοσης, που είναι διάσημη για τη γαλαρία που συγκροτούν τα πρόσωπα που εμφανίζονται πίσω από το συγκρότημα.
Το σύνολο αυτό πωλείται μεταξύ 10 και 15.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Ο φωτογράφος Ίαν Μακ Μίλαν που προσκλήθηκε για να κάνει το εξώφυλλο του Abbey Road, στο οποίο βλέπουμε το συγκρότημα να διασχίζει τον δρόμο περνώντας από μια διάβαση πεζών ,θα τραβήξει έξι φωτογραφίες. Πέντε λήψεις δεν επιλέχθηκαν γιατί οι Beatles δεν περπατούσαν με τον ίδιο ρυθμό.
Αυτές οι λήψεις πωλούνται μαζί, μεταξύ 10 και 15.000 ευρώ. «Μια μόνο φορά συγχρονίστηκαν και η φωτογραφία αυτή έγινε το εξώφυλλο του δίσκου», πρόσθεσε ο Βολκούβ που δηλώνει ειδικός για το κουαρτέτου και θέτει σε δημοπρασία 330 και πλέον αντικείμενα της συλλογής που εμπλούτιζε επί 40 χρόνια.
Δύο πολύ σπάνια εξώφυλλα του δίσκου 33 στροφών «The Beatles Yesterday and Today» που κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ το 1966, πωλούνται μεταξύ 3.000 και 6.000 ευρώ. Για τα δύο αυτά κομμάτια του φωτογράφου Ρόμπερτ Γουίτακερ, τα Σκαθάρια που «δεν ήθελαν αυτό τον δίσκο, πόζαραν μεταμφιεσμένα σε χασάπηδες με κομμάτια κρέατος και ακέφαλα μωρά-κούκλες», διηγείται ο συλλέκτης. Η εταιρία παραγωγής Capitol έβγαλε 60.000 αντίτυπα, αλλά πολύ γρήγορα τα απέσυρε λόγω του σκανδάλου», όπως λέει.
Στη Γαλλία, ένα άλλο εξώφυλλο θεωρείται περιζήτητο: αυτό του «From Me to You» που κυκλοφόρησε το 1964. Ένα εξώφυλλο σχεδιάστηκε ειδικά για την γαλλική έκδοση του δίσκου μετά το πέρασμα των Σκαθαριών από το Olympia.
Οι Beatles ποζάρουν σε αυτό σε γαλλικό στυλ, φορώντας μπερέ, πηλίκιο, δίκοχο, έχουν κρεμασμένες από το λαιμό φωτογραφικές μηχανές και κρατούν από μια μπαγκέτα στο χέρι. Το εξώφυλλο αυτό είναι πολύ σπάνιο, γιατί τα αντίτυπα που «τυπώθηκαν και τέθηκαν στο εμπόριο ήταν πολύ λίγα», σύμφωνα με τον συλλέκτη.
Ο δίσκος αυτός εκτιμάται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ευκαιρίες

Go to Top