markos1

«Στο σφυρί» τα υπάρχοντα του πρώην δικτάτορα Μάρκος στις Φιλιππίνες

σε Ευκαιρίες/Κόσμος

Προς πώληση θα διατεθούν τα κοσμήματα, τα ακίνητα και οι μετοχές που κατασχέθηκαν από τον πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος και την οικογένειά του ύστερα από την πτώση του πριν από 30 χρόνια, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο Μάρκος έφυγε στη Χαβάη το 1986 ύστερα από μια σχεδόν αναίμακτη εξέγερση του λαού. Είχε κυβερνήσει τη χώρα για 20 χρόνια, περίοδο κατά την οποία η περιουσία της οικογένειάς του εκτιμάται ότι ανήλθε στα 10 δισεκ. δολάρια.
Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών είπαν ότι η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει τουλάχιστον 838,85 εκατ. πέσος (17,7 εκατ. δολάρια) από την πώληση δύο ακινήτων, μετοχών σε εταιρίες και κοσμημάτων.
«Τα έσοδα από την πώληση θα πάνε στο υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή των Φιλιππίνων για την Καλή Διακυβέρνηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζιλ Μπέλταν, υφυπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην αρχή που συστήθηκε για να εντοπίσει την περιουσία των Μάρκος.

markos2

Η περιουσία ενός δικτάτορα και το ροζ διαμάντι
Θα δημοπρατηθούν περίπου 300 κοσμήματα, ανάμεσά τους και ένα σπάνιο ροζ διαμάντι 25 καρατίων. Οι τρεις συλλογές κοσμημάτων, που φυλάσσονταν σε θησαυροφυλάκιο στην κεντρική τράπεζα, έχουν εκτιμηθεί από τους διεθνείς οίκους δημοπρασιών Christie’s and Sotheby’s.
Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να δημοπρατήσει τρεις συλλογές κοσμημάτων το 2005, αλλά η χήρα του εκλιπόντος δικτάτορα Ιμέλντα Μάρκος προσέφυγε κατά της κίνησης αυτής, υποστηρίζοντας ότι της ανήκαν δύο από τις συλλογές. Μία από αυτές βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο μετά την εσπευσμένη αναχώρηση της οικογένειάς της και μια άλλη κατασχέθηκε στη Χαβάη, όπου είχαν εξοριστεί οι Μάρκος.

markos3

Η κυρία του δικτάτορα και τα 1200 ζευγάρια παπούτσια
Η Ιμέλντα Μάρκος, που τώρα είναι εκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου, είναι περισσότερο γνωστή για τα 1.200 και πλέον ζευγάρια παπούτσια που άφησε πίσω όταν η ίδια και ο σύζυγός της εγκατέλειψαν τη χώρα. Η Ιμέλντα Μάρκος έχει δηλώσει αποφασισμένη να ανακτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς της που είχαν κατασχεθεί.
Η πολιτική και κοινωνική αναταραχή προήλθε το 1982, έπειτα από τη δολοφονία του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Μάρκος, Μπενίνιο Ακουίνο, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα μαζικών διαδηλώσεων. Μόλα ταύτα, η 86χρονη σήμερα Ιμέλντα Μάρκος με τα πολυτελή γούστα, εκλέχθηκε στη Γερουσία με το Εθνικιστικό Κόμμα (Partido Nasyonalista), το οποίο και έχει να ανέλθει στην εξουσία από την εποχή του συζύγου της, στις εκλογές του 1969, με εξαίρεση το 2004, όταν και υποστήριξε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νόλι Ντε Κάστρο που εξελέγη.
Υποψήφιος στις εκλογές ο γιος του δικτάτορα
Ο Φερντινάντ Μάρκος πέθανε στην εξορία το 1989. Ο μοναδικός τους γιος, ο Φερντινάντ ο νεότερος, είναι γερουσιαστής. Κατεβαίνει ως υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του Μαΐου και σύμφωνα με τις τελευταίες ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως ο βασικότερος διεκδικητής.
Η περίοδος της παντοκρατορίας του Μάρκος έχει περιγραφεί και ως Κλεπτοκρατία, με πηγές να αναφέρουν πως η οικογένεια απομυζούσε εκατομμύρια δολάρια από το κράτος, για περισσότερα από 20 χρόνια, ως το 1986 με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός πως ο πολιτικός παρέμεινε στην εξουσία εφαρμόζοντας από το 1972 και έκτοτε, στρατιωτικό νόμο και προέβη σε συλλήψεις 60.000 πολιτών για πολιτικούς λόγους, ο τότε αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζορτζ Μπους ο νεότερος, είχε αναφερθεί στο καθεστώς και τον ίδιο τον Φιλιππινέζο με εγκωμιαστικά σχόλια για την «αφοσίωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*