iphone-screen-social-media-apps-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Μπορούν τελικά οι ΗΠΑ να καταργήσουν το TikTok;

σε Κόσμος

Οι κινήσεις να απαγορευτεί το TikTok ή να εξαναγκαστεί σε πώληση έρχονται ξανά στην επικαιρότητα και κερδίζουν ξανά έδαφος στο Κογκρέσο, παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ -ανήκει εξάλλου στην κινεζική Bytedance- δεν αποτελεί κάτι νέο, αφού συνεχίζεται εδώ και χρόνια.

Αυτή τη φορά όμως ένα νέο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο έχει οριστεί για ψήφιση την Τετάρτη, φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει την πλατφόρμα. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που σύμφωνα με την Wall Street Journal, η εταιρεία απηύθυνε έκκληση στους χρήστες της να επικοινωνήσουν με τους βουλευτές τους ανά πολιτεία – κάτι που φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ, τραβώντας το σκοινί και στις δύο πλευρές.

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο πολλές κινεζικές εταιρείες στο παρελθόν, κυρίως τη Huawei και τους Κινέζους κατασκευαστές τσιπ, με σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία τους. Τα προηγμένα εργαλεία κατασκευής τσιπ δεν μπορούν να εξάγονται στην Κίνα, ενώ εταιρείες όπως η Huawei περιορίζονται από την αγορά προηγµένων τσιπ που βασίζονται σε αμερικανικές τεχνολογίες.

Δεδομένης της κυριαρχίας των ΗΠΑ σε βασικά τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών, το περιθώριο της Ουάσινγκτον να συμπιέζει τις εταιρείες του μεταγενέστερου σταδίου είναι σημαντικό.

Η απαγόρευση του TikTok θα ήταν, καλώς ή κακώς, μια στιγμή ορόσημο για το νομικό σύστημα της Αμερικής – και για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Αλλά μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο ελπίζουν οι υποστηρικτές του.

Αρχικά, από νομικής πλευράς. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής πρόσφατα μπλόκαρε μια πολιτειακή απαγόρευση της Μοντάνα, επικαλούμενος ότι πιθανόν παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ (σ.σ. το Κογκρέσο δεν έχει καμία δικαιοδοσία να νομοθετήσει κατά της ελευθερίας του Τύπου) και υποδαυλίζει «αντικινεζικά αισθημάτα».

Και η συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία εξετάζει ξεχωριστούς νόμους που προσπαθούν να περιορίσουν τη δραστηριότητα των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, είναι αρκετά υποστηρικτική προς τα επιχειρήματα της Πρώτης Τροποποίησης.

Στη συνέχεια, υπάρχουν και τα πρακτικά ζητήματα. Η προτεινόμενη νομοθεσία μπορεί να αναγκάσει τα καταστήματα εφαρμογών να αφαιρέσουν το TikTok. Αλλά ο περιορισμός της πρόσβασης μέσω των web browsers ή των ήδη εγκατεστημένων εφαρμογών -που θα ήταν απαραίτητο για να περιοριστεί πραγματικά η εμβέλεια της πλατφόρμας- θα αποτελούσε ένα ακόμη επίπεδο παρεμβατικής ρύθμισης.

tiktok-testimony-shou-chew-GettyImages-1975536855-ezgif.com-webp-to-jpg-converter
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η πολιτική μιας πραγματικής απαγόρευσης φαίνεται επίσης πιθανό να είναι ιδιαίτερα τοξική για σημαντικά τμήματα των ψηφοφόρων: Η απαγόρευση εκατομμυρίων κυρίως νεαρών χρηστών από την αγαπημένη τους εφαρμογή -η εφαρμογή έχει 170 εκατομμύρια χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες- πολλοί από τους οποίους είναι ήδη εξοργισμένοι με τον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα από την κυβέρνηση Μπάιντεν, θα ήταν ένα ακόμη πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση.

Ειδικά ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει την απαγόρευση αν φτάσει στο γραφείο του. Και εδώ είναι το οξύμωρο στοιχείο: η ίδια η κυβέρνηση ενέταξε την καμπάνια του απερχόμενου προέδρου στο TikTok τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια αναγκαστική πώληση, την οποία το νομοσχέδιο ορίζει ότι θα πρέπει να γίνει σε λιγότερο από έξι μήνες, θα ήταν μια προτιμότερη λύση για την Ουάσινγκτον. Αλλά ούτε αυτό θα ήταν εύκολο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπήρχαν πολλοί μνηστήρες, αλλά το Πεκίνο πιθανότατα δεν θα το επέτρεπε να συμβεί.

Στην πραγματικότητα, έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αντίστοιχη αναγκαστική λύση. Η απώλεια εσόδων από μια περίκλειστη εκδοχή του αμερικανικού TikTok θα ήταν επίσης ένα πλήγμα για την ByteDance, ιδιαίτερα δεδομένων των πρόσφατων προσπαθειών της οικονομίας της Κίνας να ανακάμψει – αλλά δεν θα ήταν καταστροφική.

Τα οικονομικά της εταιρείας δεν είναι δημόσια μεν, ωστόσο πάνω από το 80% των εσόδων της εξακολουθεί να προέρχεται από την Κίνα το 2022, σύμφωνα με πληροφορίες του The Information.

Παρόλα αυτά, μια απαγόρευση του TikTok -αν υλοποιηθεί- θα αναστάτωνε ριζικά το αμερικανικό τοπίο των social media. Το μερίδιο της ψηφιακής διαφήμισης του TikTok στην αμερικανική αγορά ήταν μόνο 2% το 2022, αλλά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Οι χρήστες συρρέουν στα σύντομα βίντεο στο Instagram και το YouTube στην Ινδία, αφού η χώρα απαγόρευσε το TikTok το 2020, και όλα τα αντίγραφα που βγήκαν αμέσως μετά απλά έκλεισαν. Η Moj που ανήκει στην Mohalla Tech είναι ο μεγαλύτερος τοπικός παίκτης που εξακολουθεί να υπάρχει, γι’ αυτό και η Google αποφάσισε να επενδύσει στην Mohalla το 2022.

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*