1709387854996

Έκθεση State Department: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει τον άνθρωπο με εξαφάνιση

σε Επιστήμη/Κόσμος

Ανησυχητική εικόνα των «καταστροφικών κινδύνων για την εθνική ασφάλεια που εγκυμονεί η ταχέως εξελισσόμενη Τεχνητή Νοημοσύνη», παρουσιάζει μια νέα έκθεση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την οποία δημοσιεύει το CNN.

«Ο χρόνος τελειώνει για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή», τονίζει η έκθεση του State Department.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 200 ανθρώπους για περισσότερο από ένα χρόνο – συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων στελεχών κορυφαίων εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης, ερευνητών κυβερνοασφάλειας, εμπειρογνωμόνων σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής και αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας εντός της κυβέρνησης.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την Gladstone AI, δηλώνει ευθέως ότι τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν, στη χειρότερη περίπτωση, «να αποτελέσουν απειλή επιπέδου εξαφάνισης για το ανθρώπινο είδος».

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε στο CNN ότι η υπηρεσία ανέθεσε την έκθεση καθώς αξιολογεί συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο αξιωματούχος τόνισε ότι η έκθεση δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη μια τεχνολογία που μετασχηματίζει οικονομικά. Θα μπορούσε να μας επιτρέψει να θεραπεύσουμε ασθένειες, να κάνουμε επιστημονικές ανακαλύψεις και να ξεπεράσουμε προκλήσεις που κάποτε θεωρούσαμε ανυπέρβλητες», δήλωσε την Τρίτη στο CNN ο Jeremie Harris, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Gladstone AI.

«Όπλα με καταστροφικές συνέπειες»

Πρώτον, σύμφωνα με την Gladstone AI, τα πιο προηγμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα για να προκαλέσουν δυνητικά μη αναστρέψιμες βλάβες. Δεύτερον, η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχουν ιδιωτικές ανησυχίες εντός των εργαστηρίων ΤΝ ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να «χάσουν τον έλεγχο» των ίδιων των συστημάτων που αναπτύσσουν, με «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια».

«Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και της AGI [τεχνητή γενική νοημοσύνη] έχει τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια ασφάλεια με τρόπους που θυμίζουν την εισαγωγή των πυρηνικών όπλων», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας «κούρσας εξοπλισμών» της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η έκθεση του Gladstone AI ζητά δραματικά νέα μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, συμπεριλαμβανομένης της δρομολόγησης μιας νέας υπηρεσίας AI, της επιβολής ρυθμιστικών εγγυήσεων «έκτακτης ανάγκης» και περιορισμών στην ισχύ των υπολογιστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση μοντέλων AI.

«Υπάρχει σαφής και επείγουσα ανάγκη να παρέμβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*