Πριν καν στεγνώσει το μελάνι των αναλύσεων που περιέγραφαν μία κατάσταση «ανακούφισης» μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση, η… χαλάρωση που έφερε η επίτευξη συμφωνίας οδήγησε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην γνωστή ρουτίνα: ο καθένας λέει ό,τι θέλει, ο ένας αναιρεί τον άλλο, απουσιάζει πλήρως το σχέδιο και ο στρατηγικός σχεδιασμός, δεν λείπουν οι… «κουτοπονηριές», ενώ ουδείς ασχολείται με αυτό που θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα: οι μεταρρυθμίσεις
Χωρίς καν να περάσει μία εβδομάδα από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία (αφού αυτή «κλείδωσε» στο Eurogroup που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και ολοκληρώθηκε τα… ξημερώματα της Τετάρτης), η κατάσταση στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να θυμίζει… Βαβέλ και χάος. Χάος το οποίο ουδόλως προϊδεάζει για την αποτελεσματική εκτέλεση του προγράμματος (ανεξαρτήτως του αν αυτό «βγαίνει» ή όχι, αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση που αναλύεται εκτενώς στο πρώτο θέμα της εφημερίδας μας) ούτε για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να θεμελιώσει η χώρα την έξοδό της από την κρίση.
Φτηνές κουτοπονηριές
Και, βεβαίως, τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα δεν είναι τα διάφορα «φάλτσα» βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως οι νέες απόπειρες της κυβέρνησης να… «κοροϊδέψει» τους δανειστές, παρά την εξαντλητική και αναλυτική διαπραγμάτευση που κράτησε 7 μήνες και προφανώς, «υποψίασε» τους τεχνοκράτες-εκπροσώπους των δανειστών για όλα τα θέματα και όλες τις «γκρίζες ζώνες». Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και του Euroworking Group που προηγήθηκε, η συμφωνία παραλίγο να… τιναχτεί στον αέρα, εξαιτίας των ρυθμίσεων που πέρασε η κυβέρνηση από την Βουλή την περασμένη Κυριακή. Αυτό διότι η κυβέρνηση, με διάφορες «κουτοπονηριές», προσπάθησε να αποφύγει ορισμένες δυσάρεστες πτυχές των δεσμεύσεών της, με αποτέλεσμα οι δανειστές να θέσουν βέτο και τώρα να τρέχει το Μαξίμου να… «διορθώσει» το ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο! Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας είχε «ξεχάσει» να βάλει στην ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν εγγύηση του Δημοσίου και οι δανειστές το ανακάλυψαν, απαιτώντας να ενταχθούν κι αυτά -όπως είχε συμφωνηθεί εξάλλου. Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε την φαεινή ιδέα να εξαγγείλει μονομερώς στη Βουλή, χωρίς να το έχει συνεννοηθεί με τους δανειστές, ότι θα καταργηθεί η διάταξη του Ασφαλιστικού που προβλέπει ότι όσοι δικαιούχοι ΕΚΑΣ χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα, θα πρέπει να επιστρέψουν τα επιδόματα που έχουν λάβει αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Έτσι, τώρα όλοι οι υπουργοί ψάχνουν… κάτι παραπάνω από 100 εκατομμύρια σε «ισοδύναμα μέτρα», χωρίς προς το παρόν να έχουν καταφέρει κάτι. Τέλος, η κυβέρνηση επίσης «ξέχασε» να εντάξει στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων και την επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού και τώρα οι δανειστές θέτουν βέτο και σ’ αυτό, βλέποντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει πίσω από το παράθυρο μία σχεδόν υλοποιηθείσα αποκρατικοποίηση!
Σαν να μην έφτανε αυτό, η κουτοπονηριά της κυβέρνησης αποτελεί διπλό πλήγμα για τον Αλέξη Τσίπρα, για το Μαξίμου, αλλά και για τη χώρα. Αυτό διότι, πρώτον, τώρα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να περάσει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις «διορθώσεις», και ευλόγως θα δεχθεί κριτική πως «παρέκαμψε τη Βουλή και τους βουλευτές». Επίσης, με τέτοιου τύπου κουτοπονηριές, η Ελλάδα χάνει και τα λίγα κομμάτια αξιοπιστίας που τής έχουν απομείνει στη σχέση της με τους δανειστές, αλλά και με τους Ευρωπαίους εταίρους εν γένει.
Κι άλλα «θα»
Σαν να μην έφταναν αυτά, ένα σωρό νομοσχέδια υποτίθεται πως «βρίσκονταν στο συρτάρι» των αρμόδιων υπουργών, περιμένοντας να τελειώσει η αξιολόγηση. Όμως, τώρα που η συμφωνία επιτεύχθηκε, η κυβέρνηση τα… γυρίζει και λέει ότι τώρα θα φτιαχτούν τα νομοσχέδια! Σημειωτέον, μάλιστα, ότι πολλά απ’ αυτά έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα και δεν σχετίζονται με την διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, ποιος κακός δανειστής εμπόδισε τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση διάταξη για διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή; Επίσης, ποιος εμπόδισε τον ίδιο αναπληρωτή υπουργό να διευρύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ή να φέρει προς ψήφιση τα πολυδιαφημισμένα νομοσχέδια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και πετρελαιοειδών; Προφανώς κανείς, όπως κανείς δεν εμπόδισε και τον Γιώργο Σταθάκη να έχει έτοιμο στην εντέλεια τον νέο αναπτυξιακό νόμο, σε μία συγκυρία που η αγορά έχει τόση ανάγκη από νέες επενδύσεις και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
«Φάλτσα»
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνουν από την μία γκάφα στην άλλη και έχουν… ξεσαλώσει. Και αυτό ισχύει και για κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Για παράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ομολόγησε ότι η κατάργηση της έκπτωσης φόρου στα νησιά είναι «εγκληματική και αντισυνταγματική» και, με τον τρόπο αυτό, αποδόμησε ένα νομοσχέδιο που ο ίδιος ψήφισε με τα δύο χέρια! «Στα όρια της συνταγματικότητας» χαρακτήρισε την κατάργηση της έκπτωσης φόρου στα νησιά και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προκαλώντας νέες κοινωνικές αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, η βουλευτής Άννα Βαγενά παρομοίασε το ταμείο αποκρατικοποιήσεων που έχει διάρκεια 99 ετών με… τα 400 χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώ ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης προέβη σε ένα απίστευτο κήρυγμα μίσους και διχασμού, υποστηρίζοντας με περηφάνια ότι η κυβέρνηση έχει εντολή από τον περασμένο Σεπτέμβριο να… επιβαρύνει όσους πολίτες ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα!
Όλα τα παραπάνω συγκροτούν μία διαλυτική κατάσταση, η οποία προκαλεί μόνο ανησυχία, διότι δείχνει ότι αντί η κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία της σταθεροποίησης του κλίματος και της ψυχολογίας των πολιτών για να προχωρήσει με γρήγορα βήματα, χαλαρώνει ανεπίτρεπτα και ξεκινά πρόωρα τις… διακοπές. Πολλαπλασιάζοντας τις υποψίες όσων έλεγαν από την πρώτη στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσα Μνημόνια και να περάσει, δε θα μπορέσει να εφαρμόσει τίποτα…