Επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων, σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δομών και του συστήματος Υγείας, αλλά και σημαντικές δημογραφικές αλλαγές, επισημαίνονται στην έρευνα της διαΝΕΟσις ως αποτέλεσμα της κρίσης…
Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η κρίση είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους διότι στην ερώτηση: «Ποιά είναι η επίπτωση που είχε η οικονομική κρίση στην κατάσταση της υγείας σας;» 591 ερωτώμενοι δήλωσαν ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την κατάσταση της υγείας τους πολύ – αρκετά – λίγο λόγω του ότι:
• 68% χειροτέρεψε γενικά η ποιότητα ζωής του,
• Χειροτέρεψε η ψυχική του υγεία 56%,
• 29% αναγκάστηκε να αποστερηθεί είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. διατροφή κ.λπ.),
• 26% περιορίστηκε η πρόσβασή του στις υπηρεσίες υγείας,
• 23% περιορίστηκε η πρόσβασή του στη φαρμακευτική περίθαλψη (λόγω κόστους ή ελλείψεων),
Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν:
• Την επιδείνωση της κατάστασης υγείας, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού.
• Τη λήψη μειωμένης ιατρικής περίθαλψης, ειδικά για τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
• Την προβληματική πρόσβαση στο φάρμακο.
• Πολύ υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Επιπλέον, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση αυξήθηκε κατά 24% κατά την περίοδο 2009 – 2012, ενώ η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 35% από το 2006 στο 2011.
Η έρευνα της διαΝΕΟσις, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με συντονιστή τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα, διήρκεσε οκτώ μήνες και αποτελείται από δύο συμπληρωματικά μέρη.
Στο πρώτο μέρος μελετήθηκε η χρήση δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες, καθώς και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατάσταση της υγείας τους. Η ποσοτική έρευνα διεξήχθη τον Απρίλιο του 2015.
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει μια αναλυτική ανασκόπηση των δεδομένων και της βιβλιογραφίας που έχουν εκδοθεί από ελληνικούς και διεθνείς φορείς και ερευνητές, και αφορούν σε όλες τις πτυχές της υγείας, της παροχής περίθαλψης και της χρήσης των υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ποιο τέλος της κρίσης;
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ, ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ