ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

6_

Το Δημόσιο καταπίνει την ανάπτυξη

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Κολλημένη» στις κρατικιστικές και αριστερίστικες ιδεοληψίες παραμένει η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει την ελληνική οικονομία, εφαρμόζοντας τον πραγματικό και ανόθευτο καπιταλισμό. Δύο μόνο δείγματα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες την εβδομάδα που πέρασε είναι αρκετές προκειμένου να καταδείξουν το μέγεθος του παραλογισμού, αλλά και να περιγράψουν όλους τους λόγους για τους οποίους το Δημόσιο και η στρεβλή λειτουργία του θα «καταπιεί» την ανάπτυξη, κρατώντας την χώρα καθηλωμένη σε καθεστώς στασιμοχρεοκοπίας. Βεβαίως, κατανοεί κανείς ότι το ιδεολογικό «DNA» των κυβερνητικών στελεχών δυσκολεύει την κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ωστόσο η δύσκολη και καθημερινή πραγματικότητα θα έπρεπε να έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε μία στοιχειώδη συνειδητοποίηση σχετικά με το ποια πράγματα πρέπει να κάνει και ποια όχι. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση κάνει όσα… δεν πρέπει και παραλείπει τα απολύτως απαραίτητα. Με τραγικό κόστος για όλους εμάς, τους βαριά φορολογούμενους του ιδιωτικού τομέα, που πληρώνουμε εδώ και 7 χρόνια το μάρμαρο μιας κρίσης που προκλήθηκε κυρίως από το βάρος του Δημοσίου επί του προϋπολογισμού, επί του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων.
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην απεργία των σιδηροδρομικών, αλλά και ως προς την διαχείριση των προνομιακών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ «ειδικά» θέματα για να εξαχθούν συγκεκριμένα και γενικά συμπεράσματα. Ωστόσο, τέτοιου τύπου παραδείγματα φτάνουν και περισσεύουν. Αυτό διότι πρόκειται για παραδείγματα που είναι ενδεικτικά όχι μόνο των ιδεοληψιών της κυβέρνησης, αλλά και της έλλειψης συνολικού σχεδίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. Επίσης, τα παρακάτω παραδείγματα δείχνουν την γενικότερη «φιλοσοφία» και στρατηγική αντίληψη της κυβέρνησης. Και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα: ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα του Δημοσίου και αντιθέτως, δίνει προτεραιότητα στον δημόσιο τομέα, όταν έχει περίτρανα αποδειχθεί ότι αν η χώρα έχει κάποια ελπίδα να βγει από την κρίση, αυτό θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, από τον τομέα εκείνον που «στραγγίζεται» από φόρους για να συντηρείται ένα αναποτελεσματικό, σπάταλο και αντιπαραγωγικό Δημόσιο -ένα δημόσιο που προσφέρει πολύ χαμηλές και αναντίστοιχες υπηρεσίες σε σχέση με τους «αιματηρούς» φόρους που χρειάζονται για να συντηρείται…

Η πρόκληση των προνομιακών δανείων
Πράξη πρώτη: πριν μερικές ημέρες συνεδρίασε το περίφημο ΚΥΣΟΙΠ, δηλαδή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, να ασχοληθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους βαρείς φόρους που οδηγούν καθημερινά σε 100 «λουκέτα» επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα, με τα προβλήματα γραφειοκρατίας που κρατούν μακριά τις επενδύσεις ή έστω με τους πολύ αργούς ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Κι όμως, όλη αυτή η «καυτή» οικονομική ατζέντα ουδόλως απασχόλησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον αντιπρόεδρό της. Αντιθέτως, η απόφαση που ελήφθη μετά τη συνεδρίαση ήταν να… ανακοινωθούν χαριστικές και προνομιακές ρυθμίσεις για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση ευνοεί με χαριστικές ρυθμίσεις εκείνους που μπορούν να πληρώσουν, τους δημοσίους υπαλλήλους, που κάθε 1η του μηνός έχουν εξασφαλισμένους τους μισθούς τους. Σημειωτέον ότι πρόκειται για δάνεια προνομιακά, αφού το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δάνειζε με το μισό επιτόκιο από τα επιτόκια της αγοράς και των ιδιωτικών τραπεζών, ενώ προνομιακή πρόσβαση στα δάνειά του είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ενώ, λοιπόν, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν γονατίσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους ή τους απολύουν για να καταφέρουν να πληρώσουν την δόση στην ώρα τους, η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τον ιδιωτικό τομέα που βρίσκεται ένα βήμα πριν πέσει σε κώμα. Αντιθέτως, αποφασίζει να «περιποιηθεί» τους πελάτες της, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους. Ασχολείται, μ’ άλλα λόγια, με την μόνη κατηγορία εργαζομένων που δεν έχουν καμία ανάγκη και που δεν βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, καθώς ο μισθός τους είναι εγγυημένος και ως προς το ποσό του και ως προς τον χρόνο καταβολής του.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ «ΠΕΛΑΤΕΣ» ΤΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ

Προκλητικές απεργίες μετ’ αποδοχών
Ακόμη χειρότερη και πλέον δυσοίωνη για το μέλλον είναι η περίπτωση των διαρκών απεργιών των υπαλλήλων στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ως γνωστόν, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και, μάλιστα, η κυβέρνηση προσδοκά ότι τελικώς θα καταφέρει να «βάλει» στην εν λόγω εταιρεία έναν στρατηγικό επενδυτή, που θα θέλει να εκμεταλλευθεί την γεωπολιτική και οικονομική θέση της χώρας ως «πύλης της Ευρώπης». Ωστόσο, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ -κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά θα έπρεπε να κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει την καλύτερη τιμή- η τακτική των κυβερνητικών στελεχών υπονομεύει την όποια προοπτική επιτυχούς αποκρατικοποίησης. Ήδη, εδώ και εβδομάδες, σχεδόν κάθε ημέρα η Αθήνα παραλύει αφού σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, τραμ, προαστιακός) κάνουν απεργία, ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό, αλλά και υπονομεύοντας τον τουρισμό, αφού οι τουρίστες βρίσκουν… κλειστούς σταθμούς!
Το πλέον προκλητικό αποκαλύφθηκε προχθές από την εφημερίδα «Καθημερινή»: την ώρα που οι τουρίστες και το επιβατικό κοινό στενάζουν και ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης σιωπά προκλητικά, οι απεργοί εργαζόμενοι ξεκουράζονται… μετ’ αποδοχών, αφού «γράφουν» τις ημέρες της απεργίας σαν ρεπό και έτσι πληρώνονται κανονικά! Και, σαν να μην έφτανε αυτό, η ταλαιπωρία δεν περιορίζεται μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αφού από χθες ως τα μέσα της εβδομάδας η χώρα μένει χωρίς τρένα, καθώς απεργεί ο ΟΣΕ και όλα τα τρένα. Μ’ άλλα λόγια, οι τουρίστες δε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, εμπορεύματα και ευπαθή προϊόντα θα σαπίσουν, η οικονομία θα πάθει ζημιά. Άλλη μια ζημιά, για την ακρίβεια, διότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε επί δίμηνο να ανοίξει την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες ζημιές χιλιάδες επιχειρήσεις.

Φροντίζοντας τους πελάτες
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο, αλλά ούτε οικονομικές προτεραιότητες. Οι μόνες προτεραιότητές της είναι αμιγώς πολιτικές ή, μάλλον, πολιτικάντικες. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μειώνοντας τις συντάξεις των συνταξιούχων -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις- κατάφερε να στρέψει εναντίον της την μία προνομιακή ομάδα ψηφοφόρων της. Έτσι, τώρα «κανακεύει» τους μόνους εναπομείναντες: τους δημοσίους υπαλλήλους, με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, η οικονομία εκτροχιάζεται, με την ιδιωτική αγορά δεν ασχολείται κανείς, η χώρα βουλιάζει. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μόνο ποσοστά και δημοσκοπήσεις. Όλα τα άλλα είναι για το Μέγαρο Μαξίμου λεπτομέρειες…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top