ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÂÏÕËÇ - ÏÌÉËÉÅÓ ÔÙÍ ÐÏËÉÔÉÊÙÍ ÁÑ×ÇÃÙÍ ÓÔÇÍ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏ ÐÏËÕÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Το τέλος της κρίσης ή η αρχή ενός νέου μνημονίου;

σε Ελλάδα/Οικονομία/Πολιτική

Τα νέα μέτρα λιτότητας είτε θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είτε θα συνεπάγονται την καταστροφή της οικονομίας και την έλευση ενός νέου προγράμματος βοήθειας, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του για τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, το αμερικανικό πρακτορείο αναγράφει ότι οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν τα οικονομικά μέτρα, τα οποία ζητούσαν οι δανειστές, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του προγράμματος. Εστιάζοντας στις αρνητικές επιπτώσεις αυτών, προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος συνίσταται στο ενδεχόμενο η προσπάθεια επίτευξης των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων να πλήξει την οικονομία». Την παραπάνω άποψη φέρεται να υιοθετεί και ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» αναφέρει, μιλώντας στο Bloomberg, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την είσοδο της χώρας σε μία περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης».
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, ο οποίος θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία μη πετρελαιο-παραγωγική χώρα, η οποία να έχει καταφέρει να παράξει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια περίοδο αρκετών ετών» επισημαίνει. «Είτε δεν θα το επιτύχουμε, είτε θα το επιτύχουμε, έχοντας ως τίμημα μία μεγάλη ύφεση» σπεύδει να προειδοποιήσει.
Από την άλλη πλευρά, το πρακτορείο Bloomberg παραθέτει και το αισιόδοξο σενάριο, υποστηρίζοντας ότι «αν η Ελλάδα λάβει την ελάφρυνση του χρέους, τότε δύναται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να έρθουν νέες επενδύσεις», σηματοδοτώντας το τέλος της πολυετούς κρίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top