Διακόσια τριάντα πέντε πιστοποιητικά πλήρους τύφλωσης ή χαμηλής αντίληψης φωτός, που οδήγησαν σε αντίστοιχο αριθμό πιστοποιητικών τυφλότητας σε ένα νησί του Αιγαίου, χορήγησε οφθαλμίατρος του νησιού η οποία παύθηκε από τα καθήκοντά της με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Τα πιστοποιητικά εκδόθηκαν εντός των 22 ετών (1989-2011) που υπηρετούσε στο δημόσιο νοσοκομείου του νησιού και ήταν αρκετά για να εκδοθεί η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, την ακύρωση της οποίας ζητεί με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οφθαλμίατρος.
Σύμφωνα με το πειθαρχικό μάλιστα η ζημία που υπέστη το δημόσιο ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, αφού τους χορηγήθηκαν επιδόματα τυφλότητας με το σκεπτικό ότι ήταν «πρακτικά τυφλοί», αφού η όρασή τους και στα δύο μάτια ήταν κάτω από το 1/20.
Λογικό ποσοστό
Στην προσφυγή της (πέραν των νομικών ζητημάτων όπως παραγραφή, αναρμοδιότητα πειθαρχικού, μη κλήση σε απολογία κλπ) επικαλείται και τα ιατρικά στατιστικά. Σύμφωνα με αυτά, όπως λέει η γιατρός, είναι λογικό το ποσοστό των «τυφλών» που εντόπισε, αφού δείχνουν πως μεταξύ υγιούς και τυφλού πληθυσμού η αντιστοιχία είναι ένας τυφλός ανά 300 κατοίκους, άρα σε συνάρτηση με την αναλογία του πληθυσμού του νησιού δεν έχει διαπράξει λάθος.
Στην οφθαλμίατρο επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος, ενώ ποινικά τις αποδίδεται το αδίκημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης κατά συρροή και της απλής συνέργειας σε απάτη κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια. Επισημαίνει όμως ότι στο ποινικό σκέλος που εκκρεμεί τις καταλογίζουν μόνο 8 ανάλογες περιπτώσεις και όχι 235, όπως στο πειθαρχικό.