ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Untitled-1

Προκόπης Παυλόπουλος: Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ;

σε Ελλάδα/Πολιτική

Ολοένα και πληθαίνουν οι φιλοκυβερνητικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς κάθε μέρα που περνά, ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται να στηρίζει αμέριστα την κυβερνητική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκεται -ως μη όφειλε- στο πολιτικό παιχνίδι, αφήνοντας αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όλα αυτά, μάλιστα, μερικές μόλις ημέρες αφότου ο Πρώτος Πολίτης δέχθηκε τις έντονες επικρίσεις των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης, επειδή σε μία κρίσιμη συγκυρία για την διαπραγμάτευση, εκείνος έθεσε θέμα… νομίσματος, φλερτάροντας με την «ατζέντα Λαφαζάνη».
Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζεται, από το Σύνταγμα, ως ο αρχηγός του κράτους και βασική του αρμοδιότητα είναι να αποτελεί τον θεματοφύλακα του πολιτεύματος. Ο Πρόεδρος διορίζει κυβερνήσεις βάσει της λαϊκής εντολής, συνυπογράφει τα προεδρικά διατάγματα και επικυρώνει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα ψηφισμένα νομοσχέδια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον Πρώτο Πολίτη της χώρας, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα σε περιόδους έντονης πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας. Πέραν τούτων, όμως, ουδέν. Μάλιστα, μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 1986, πολλοί υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αξίωμα «διακοσμητικό», υπό την έννοια ότι οι αρμοδιότητές του είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ώστε να μην εμπλέκεται στο πολιτικό παιχνίδι και να μην εμποδίζει την δημοκρατικά νομιμοποιημένη εκτελεστική εξουσία -δηλαδή την εκάστοτε κυβέρνηση- να κυβερνά.

Επικίνδυνες παρεμβάσεις
Ωστόσο, από τότε που ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρώτου Πολίτη της χώρας, επιβεβαίωσε εκείνους που έλεγαν πως δε σκόπευε να φερθεί ως… «συνταξιούχος» πολιτικός. Η στήριξή του στην κυβέρνηση ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα αρκετοί να τον κατηγορήσουν ότι «εξοφλά γραμμάτια», υπό την έννοια ότι χρωστά στον Αλέξη Τσίπρα την εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Εξάλλου, ουδέποτε ο πρωθυπουργός έκρυψε την εκλεκτική του πολιτική σχέση με τον Κώστα Καραμανλή και, ως γνωστόν, ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν και παραμένει ο υπ’ αριθμόν 1 συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού. Κάπως έτσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολλές φορές καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να περιοριστεί στα καθήκοντά του, παρά θα υπερβαίνει εαυτόν και τον ρόλο του, προκειμένου να εμπλέκεται στην χάραξη και τη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεπέρασε εμφανώς τα όρια, όταν σε μία κρίσιμη στιγμή για την διαπραγμάτευση, επέλεξε να θέσει, εμμέσως πλην σαφέστατα, θέμα νομίσματος: «Το νόμισμα και η οικονομία έχουν νόημα μόνο όταν έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά, παραφράζοντας μία ρήση του Πρωταγόρα, και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο φιλοευρωπαϊκό μπλοκ πολιτικών δυνάμεων δεν… άντεξαν και αντέδρασαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να μην προκαλεί παρερμηνείες», ενώ «θέμα νομίσματος» «είδαν» πίσω από τις δηλώσεις Παυλόπουλου και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Εκδίκηση και «καρφιά»
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περίμενε στη… γωνία και την περασμένη εβδομάδα, επέλεξε δύο φορές να «καρφώσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντάς τους ότι έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο -και υπονοώντας σαφώς ότι… πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση. Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός μετέβη το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup. Τότε, μπροστά στις κάμερες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να… στηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησης: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε -το ξέρω δεν το ξεχνάτε όπως δεν το ξεχνούν και οι Πολιτικοί Αρχηγοί- ότι η απόφαση, αυτή η στερεή απόφαση, να μείνουμε στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι κοινή απόφαση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, η οποία επικυρώθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού στις τελευταίες εκλογές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Και επομένως, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές -δικαιολογημένες άλλωστε, σε όλα τα κράτη συμβαίνουν αυτά, και πρέπει να γίνονται σεβαστές- την απόφαση να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή την συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού». Μ’ άλλα λόγια, προέβη σε υπόδειξη προς τα κόμματα να… μην πάνε κόντρα στην «μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τα σχετικά και προχθές, υποδεχόμενος στο Μαξίμου ένα «λόμπι» Ελληνοαμερικανών, είπε: «Οφείλω να επισημάνω ότι αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα διότι όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις του Τόπου και ιδίως οι Προευρωπαϊκές Δυνάμεις, συνεργάστηκαν ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση». «Απέδειξαν ότι μπορεί να έχουν τις όποιες διαφορές μεταξύ τους -που είναι σεβαστές- αλλά στους μεγάλους στόχους πορευόμαστε ενωμένοι. Την κοινή τους προσπάθεια οφείλουμε να την αναδείξουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ως πού θα φτάσει;
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό που δείχνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων -το έχει ήδη κάνει, για την ακρίβεια- την εθιμική ουδετερότητα, που οφείλει κάθε αρχηγός κράτους με καθήκοντα θεματοφύλακα πολιτεύματος να τηρεί έναντι των πολιτικών δυνάμεων. Επί της ουσίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δείχνει αδιαφορία για την ανάγκη ένας Πρόεδρος να είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κομματικής ή πολιτικής απόχρωσης και έχει γίνει ένας… Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, τα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης εξετάζουν την στάση που θα κρατήσουν και, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑΡΘΡΟΥ», δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνεννοήσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη προκειμένου τα τρία κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης να στείλουν ένα… ηχηρό μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να περιοριστεί στα καθήκοντά του.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top