ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

346

Economist: Πρώτα Brexit και μετά Grexit;

σε Ελλάδα/Οικονομία/Πολιτική

H Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης φέτος το καλοκαίρι αν οι Βρετανοί αποφασίσουν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα…
Την σοκαριστική πρόβλεψη κάνουν οι οικονομολόγοι του Economist Intelligence Unit σε έκθεση στην οποία αναφέρουν τα εξής: «Η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε αφόρητη πίεση στην δοκιμαζόμενη οικονομία της Ελλάδας σε μια στιγμή που ήδη παλεύει να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική». Αλλά ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό το καλοκαίρι το Grexit οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
«Ενώ η ήπειρος (σ.σ. η Ευρώπη) θα μπορούσε πιθανότατα να αντέξει ένα Brexit, ένα Grexit ή μια κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης ξεχωριστά, αυτό θα ήταν πιο δύσκολο για μια κατάσταση στην οποία πολλές από αυτές οι κρίσεις εκδηλωθούν ταυτόχρονα» αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Europe stretched to the limit».
Όσον αφορά το προσφυγικό οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι «περιμένουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες για τον χειρισμό των μεταναστών, τη διαχείριση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την επιστροφή τους στην Τουρκία».
«Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά σε διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της για τους όρους του τελευταίου πακέτου διάσωσης ενόψει της πληρωμής ενός μεγάλου ομολόγου που εκπνέει τον Ιούλιο. Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί ξανά εν μέσω κρίσης είναι σημαντικός» προσθέτουν.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top