Τελικά δεν φταίει η γραβάτα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λένε ψέματα είτε τη φορούν, είτε όχι…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ως γνωστόν, οι δυο καλοί φίλοι Παππάς και Καμμένος ταξίδεψαν πολυτελώς και με έξοδα του ελληνικού λαού στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να λάβουν μέρος σε δείπνο προς τιμήν των Ελληνοαμερικανών μελών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ – για τους οποίους, βέβαια, παρακαλούσαν να αποτύχουν στην εκλογική εκστρατεία τους. Και ξαφνικά, τι είδαν τα ματάκια μας; Τον κ. Παππά με κόκκινη γραβάτα να αποδεικνύει στην ομιλία του πως μπορεί να λέει ψέματα και… γραβατωμένος! (Η εικόνα μας θύμισε την περίφημη φράση από γνωστή ελληνική ταινία «αυτή θα σε βάλει να κόψεις και το μουστάκι»!)
Τέλος πάντων, έβαλε τη γραβάτα του ο άνθρωπος, δήλωσε πως «αυτά που θα σας πω δεν θέλω να μείνουν σε αυτό το δωμάτιο» (προφανώς επιθυμεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοσή τους και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανάλωση σανού και πέραν του Ατλαντικού) και αράδιασε τα ψέματά του στους Ελληνοαμερικανούς συνεργάτες του νέου Αμερικανού Προέδρου.
Με μεγάλη σιγουριά είπε: «Δείτε τα νούμερα: 1,8% ανάπτυξη του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο».
Φυσικά, τέτοιο νούμερο δεν υπάρχει. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% αφορά το γ΄ τρίμηνο του 2016, αλλά ο κ. Παππάς προτίμησε να την… μεταφέρει στο τελευταίο, καθώς γνωρίζει πως ουδείς δίνει σημασία σε ενδιάμεσους αριθμούς όταν έχει πια ολοκληρωθεί η χρονιά. Και ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος αριθμός (του γ΄ τριμήνου) εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο (καταστροφικό μετά τα capital controls) γ΄ τρίμηνο του 2015, όταν το ΑΕΠ είχε πέσει κατά 2,2% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2014, όταν είχε ανέβει κατά 1,6%!
Είπε επίσης (ενώπιον των Ελληνοαμερικανών) ο κ. Παππάς: «Το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη 0,6%». Αυτό ήταν ένα ψέμα από το… μέλλον. Διότι ο προϋπολογισμός προέβλεπε για το 2016, ύφεση -0,3%, ενώ επίσημα ο υπουργός Παπαδημητρίου έχει πει πως στο α΄ ενιάμηνο «φαίνεται να ανακάμπτει ετησίως 0,2%» και αναρωτιέται κανείς πως έστω και αυτό το νούμερο μπορεί μέσα σε τρεις μήνες να εξελιχθεί σε 0,6%.
Είπε επίσης ο κ. Παππάς: «Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,3%, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος ήταν 0,6%». Είπε δηλαδή άλλο ένα γραβατωμένο ψέμα.
Η αλήθεια είναι πως η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε αύξηση 2,3% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Μόνο που είχε προηγηθεί το καταστροφικό 2015: Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε μείωση 14,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 και τον Οκτώβριο του 2015 είχαμε θηριώδη μείωση 18,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014 (μήνα που είχαμε αύξηση 5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013. Και τον Νοέμβριο του 2015 είχαμε μείωση 10,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014. Και τον Δεκέμβριο του 2015 είχαμε μείωση 1,8%. Και τον Μάρτιο του 2016 είχαμε θηριώδη μείωση 12,7% στον τζίρο των βιομηχανιών. Και τον Φεβρουάριο του 2016 είχαμε άλλη μεγάλη μείωση της τάξης του 15,1%. Και τον Ιανουάριο του 2016 είχαμε κι’ άλλη θηριώδη μείωση 13,3%. Στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016 είχαμε μείωση 10,3%, έναντι μείωσης 1,8% στα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Και για να τελειώνουμε: Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2014 – Νοεμβρίου 2015, παρουσίασε μείωση κατά 5,9%.
Τελικά έτσι είναι: Για τα ψέματα δεν φταίει η γραβάτα!
Μεγάλες και αθεράπευτες οι πληγές στο Βόρειο Αιγαίο
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για καταστροφολογία. Πρόκειται για την πιο σκληρή πραγματικότητα. Πέρασε, όμως, κι’ αυτό στα ψιλά – προφανώς στο πλαίσιο του γνωστού αυτόματου προπαγανδιστικού μηχανισμού βάσει του οποίου πρέπει να δημοσιοποιείται μόνο το «δέον να δημοσιοποιείται». Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που μόλις δημοσιοποιήθηκε, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βιώνουν την μεγαλύτερη τουριστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία τους, λόγω των υψηλών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Δεν χρειαζόταν, βέβαια, η έρευνα για να φανταστεί κανείς τι συμβαίνει. Όλοι το βλέπουμε. Σε όλους μας φθάνουν οι εικόνες χάους και εγκλωβισμού τεράστιου για τα δεδομένα των νησιών πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών.
Στην έρευνα (υπεύθυνοι ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών, Δρ Θεόδωρος Σταυρινούδης και ο αντιπρύτανης του Varna University of Management, καθηγητής Stanislav Ivanov), αναφέρεται ότι στα νησιά έφθασαν 759.000 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 και 156.000 το 2016.
Το πώς και το γιατί έφθασαν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι γνωστό και παρέλκουν οι υπενθυμίσεις – «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και τα λοιπά.
Το δε επιχείρημα περί πολέμου στη Συρία έχει καταρριφθεί, διότι ο πόλεμος στη Συρία βρέθηκε στην κορύφωσή του το 2013.
Τα στοιχεία τώρα: Κατά μέσον όρο το 2015, σε σύγκριση με το 2014, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία των νησιών μειώθηκαν κατά 18,75%, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε σε ποσοστό 22,79%, οι τιμές παρουσίασαν πτώση σε ποσοστό 12,45% και η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε σχεδόν κατά μία ημέρα. Επίσης, η απασχόληση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5,26%, ενώ το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε κατά 5,66%. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές καταγράφηκαν οι προβλέψεις τους για το κλείσιμο των αποτελεσμάτων τους τη διετία 2016 και 2017. Ειδικότερα, η μεσοσταθμική πτώση στις διανυκτερεύσεις εκτιμάται σε ποσοστό 40,63%, η μείωση στον αριθμό των επισκεπτών σε ποσοστό 42,58% και οι απώλειες στα έσοδα σε ποσοστό 35,16%.
Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η αρνητική δημοσιότητα (η οποία όμως προκλήθηκε από την κυβερνητική αδιαφορία πρώτα και ανικανότητα μετά και η οποία ήταν αναπόφευκτη), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν στα νησιά με υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Και αυτές είναι οι σοβαρότερες, καθώς, όπως αναφέρεται, αφορούν τόσο την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τα νησιά και τη χώρα στο μυαλό και στη συνείδηση των δυνητικών, ξένων κυρίως, τουριστών, όσο και στον τρόπο που οι tour operators θα αντιμετωπίζουν τα νησιά ως τουριστικούς προορισμούς και τα ξενοδοχεία τα επόμενα χρόνια, κυρίως κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων.
Οι επιπτώσεις αυτές επιτείνονται από την, έστω με μικρότερο ρυθμό, συνέχιση των ροών και τη μακροχρόνια παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων- μεταναστών στα νησιά, με τις επιπτώσεις που αυτό έχει για τους ίδιους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών και ιδίως την σε τακτά χρονικά διαστήματα αναμόχλευση του ζητήματος.
Συμπέρασμα: Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν καταστραφεί και οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ανικανότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να επισωρεύουν δεινά για πολλά χρόνια.