3759dd73b965b54feb39b7aa23c7dc2d_EPhKAintime194653-1

Ποια χρέη του ΕΦΚΑ διαγράφονται: Πώς θα δοθεί ασφαλιστική ικανότητα (προϋποθέσεις)

σε Ελλάδα/Οικονομία

Αμνηστία από τον ΕΦΚΑ θα έχουν οι μικροοφειλέτες με υπόλοιπα χρεών κάτω των 100 ευρώ, όχι μόνον για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας αλλά και για την ανανέωσή της.

Σχετική τροπολογία προωθεί το υπουργείο Εργασίας για να μην στερούνται τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες που χρωστούν ως 100 ευρώ. Η τροπολογία θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες ή ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές του αιτούντος μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν από τους ασφαλισμένους για να συνεχίσουν να έχουν δωρεάν παροχές υγείας, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους. Η αμνηστία για χρέη ως 100 ευρώ εφαρμόζεται ήδη από το 2022 για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Τώρα επεκτείνεται και με τη νέα διάταξη που προωθείται από το υπουργείο και στην ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, ώστε να υπέχει ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση σε όσους χρωστούν μικροποσά και μπορούσαν να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα ενώ για τα ίδια μικροποσά, στερούνται την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγείας.

Ασφαλιστική ικανότητα σε πάνω από 100.000 μικροοφειλέτες

Κατά τη διαδικασία ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας, διαπιστώθηκε ότι 670.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έμειναν ανασφάλιστοι μετά την 1η Μαρτίου λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 20.000 εξ αυτών προέβησαν σε ρύθμιση ενώ σε άλλους 50.000 η ασφαλιστική ικανότητα πρόκειται να ανανεωθεί άμεσα καθώς η οφειλή τους είναι κάτω από 10 ευρώ, και με την προωθούμενη διάταξη απαλείφεται τελείως ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση και σε ιδιωτικές δομές υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις με την απαλλαγή χρεών ως τα 100 ευρώ θα ανανεωθεί αυτόματα η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας σε περισσότερους από 100.000 επαγγελματίες.

Διευκολύνσεις παρέχονται όμως και σε επαγγελματίες που χρωστούν μεγαλύτερα ποσά τα οποία παρότι τα έχουν ρυθμίσει ή εξοφλήσει εντούτοις εμφανίζονται να τα οφείλουν επειδή δεν έχει ενημερωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Σε περιπτώσεις οφειλετών που έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους αλλά στον ΕΦΚΑ εμφανίζονται με οφειλές, η Διοίκηση του φορέα έχει δώσει οδηγίες σε όλα τα καταστήματά του να δέχονται τους ασφαλισμένους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία χωρίς ραντεβού και να προχωρούν άμεσα στην ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

Η εναλλακτική επιλογή που έχουν όσοι τακτοποίησαν τις οφειλές τους αλλά δεν ανανεώθηκε αυτόματα η ασφαλιστική τους ικανότητα είναι να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών του ΕΦΚΑ και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου που συστάθηκε για αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.

Επιπρόσθετα ο ΕΦΚΑ διενεργεί πλέον σε εβδομαδιαία βάση (αντί μηνιαία) τον έλεγχο για την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, έτσι ώστε ακόμη και αν οι ασφαλισμένοι δεν επισκεφτούν κάποιο κατάστημα, ή δεν προχωρήσουν σ αμφισβήτηση οφειλής που έχουν τακτοποιήσει, να πάρουν αυτόματα την ασφαλιστική ικανότητα λίγες μέρες αφότου τακτοποιήσουν την οφειλή τους.

Ήδη απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν οφειλές έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι τακτοποίησαν χρέη από τις 7 Μαρτίου θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι για να ανανεωθούν στους επαγγελματίες με την ασφαλιστική ικανότητα όλες οι καλύψεις δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δωρεάν συνταγογράφησης θα πρέπει, είτε να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Με τη διάταξη που προωθείται θα αποκτούν αυτόματα τις ίδιες καλύψεις όσοι έχουν χρέη ως 100 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η εξόφλησή ή η ρύθμισή τους στον ΕΦΚΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*